Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Je ondernemingsnummer aanvragen

Je ondernemingsnummer aanvragen: hoe doe je dat?

  Geplaatst: 22-05-2025

  Laatst geüpdatet: 03-06-2025

Sta je te popelen om te starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Dan is het aanvragen van een ondernemingsnummer één van de eerste officiële stappen die je moet zetten. Met de juiste informatie op zak en een goede voorbereiding loopt dat op wieltjes. In deze blog ontdek je wat een ondernemingsnummer is, wie het moet aanvragen, hoe dat in z'n werk gaat en meer.

Inhoudsopgave

Wat is een ondernemingsnummer?

Een ondernemingsnummer is het unieke identificatienummer van je zaak. Het wordt in België toegekend door de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het bestaat uit tien cijfers. Je ondernemingsnummer blijft levenslang gekoppeld aan jouw onderneming, ook als je ooit van activiteit verandert.

 

Voorbeeld: zo ziet een Belgisch ondernemingsnummer eruit: 0123.456.789.

Waarom heb je eigenlijk een ondernemingsnummer nodig?

Simpel: heb je geen ondernemingsnummer, dan kun je niet ondernemen. In België moet iedereen die een zelfstandige activiteit uitoefent er een hebben. Je hebt het nodig om:
  • Officiële facturen op te stellen;
  • Je btw-nummer te laten activeren;
  • Je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds;
  • Een zakelijke rekening te openen;
  • Je zaak aan te geven bij de overheid of sectorfederaties.

Het nummer verschijnt op al je officiële correspondentie en documenten, je website en meer. Zonder ondernemingsnummer kun je helaas niet legaal starten als zelfstandige.

 

Voorbeeld: Lies is 24 jaar en net afgestudeerd als grafisch vormgever. Ze besluit om te starten als freelancer in bijberoep, naast haar parttime job. Ze ontwerpt logo's en huisstijlen voor lokale handelaars. Op het moment dat ze haar eerste factuur wil sturen, merkt ze pas dat ze nog geen ondernemingsnummer heeft. Zonder dat nummer mag ze geen factuur versturen en kan ze dus ook niet betaald worden. Ze schrijft zich direct in bij de KBO en kan daarna volledig legaal van start gaan.

 

Wie moet een ondernemingsnummer aanvragen?

Zoals je hierboven las: iedereen die een zelfstandige activiteit uitoefent, moet verplicht een ondernemingsnummer aanvragen. Dat geldt dus voor:

  • Zelfstandigen in hoofdberoep én bijberoep;
  • Vennootschappen (BV, NV, CV, VOF, CommV);
  • VZW's en feitelijke verenigingen met commerciële activiteiten;
  • Student-zelfstandigen;
  • Vrije beroepen zoals artsen, advocaten en architecten.

Hoe vraag je een ondernemingsnummer aan?

Een ondernemingsnummer aanvragen doe je via een erkend ondernemingsloket (zoals Liantis of Acerta). Zij registeren vervolgens je onderneming bij de KBO, die jouw zaak een uniek ondernemingsnummer toekent. Je kunt dit zelf doen of laten regelen door een boekhouder.

Bezorg je ondernemingsloket de juiste gegevens en documenten en betaal de administratiekost. Vervolgens ontvang je vrij snel (binnen een paar werkdagen) je ondernemingsnummer.

Let wel op, want er zijn verschillen per situatie:
  • Bij een eenmanszaak kun je je ondernemingsnummer online aanvragen via een ondernemingsloket.
  • Richt je een vennootschap op, dan moet eerst de oprichtingsakte worden neergelegd bij de griffie van de ondernemingsrechtbank. De oprichtingsakte moet worden opgesteld door een notaris.
  • Start je in bijberoep? Dan volg je dezelfde stappen als wanneer je start in hoofdberoep, maar vermeld je bij de aanvraag dat je kiest voor een bijberoep.
  • Bij VZW's of feitelijke verenigingen zijn wisselende procedures van toepassing. Soms zijn er ook erkenningen of publicaties in het Belgisch Staatsblad nodig, bijvoorbeeld voor sport- of cultuurverenigingen. Je ondernemingsloket of notaris kan je hierbij helpen.

Welke documenten heb je nodig?

  • Je identiteitskaart of eID;
  • Het adres van de maatschappelijke zetel van je bedrijf;
  • De oprichtingsakte (voor vennootschappen);
  • Eventuele vergunningen of attesten (bijvoorbeeld voor de horeca en medische sector);
  • Indien nodig: speciale vergunningen.

Op de website van onder andere Liantis vind je duidelijke checklists van wat je nodig hebt per statuut.

Wat kost het om een ondernemingsnummer aan te vragen?

Gelukkig is het aanvragen van je ondernemingsnummer niet zo duur. Je betaalt in 2025 eenmalig 109 euro. Voor de activering van je btw-nummer betaal je 77,50 euro extra. Schakel je de hulp van een boekhouder in? Dan betaal je ook deze kosten. Een boekhouder kost in België tussen de 80 en 170 euro per uur. Spreek dus van tevoren af hoeveel je boekhouder aanrekent om je ondernemingsnummer aan te vragen.

 

Opgelet: er kunnen kosten bijkomen voor je sociaal statuut of om bepaalde vergunningen (afhankelijk van je sector) aan te vragen.

Hoelang duurt het voordat je je ondernemingsnummer ontvangt?

Je staat te popelen om te starten - we get it! Goed nieuws als je een eenmanszaak opstart: dan ontvang je jouw ondernemingsnummer meestal direct in je mailbox. Bij een vennootschap moet je eerst de oprichtingsakte neerleggen bij de griffie, waardoor je meestal enkele dagen moet wachten om het ondernemingsnummer te ontvangen.

 
 

Tip van Kimberley van Poecke | De Cijfercoach

Wil je snel van start gaan? Dan is een eenmanszaak de ideale vorm. Geen notaris nodig, geen ingewikkelde structuur: je ondernemingsnummer is meestal nog dezelfde dag in orde. En je hoeft niet alles meteen te beslissen. Je kan later nog perfect overstappen naar een vennootschap zodra je plannen of inkomsten daarom vragen. Zo win je tijd en behoud je flexibiliteit. Een slimme eerste stap voor wie vandaag wil starten met ondernemen, zonder zichzelf vast te zetten in onnodige complexiteit.

Lees meer over Kimberley van Poecke

Wat is eigenlijk het verschil tussen een ondernemingsnummer en een btw-nummer?

Dat is een veelgestelde vraag. Het antwoord? Je btw-nummer is je ondernemingsnummer, maar dan met 'BE' ervoor:
  • Voorbeeld van een ondernemingsnummer: 0.123.456.789.
  • Bijbehorend btw-nummer: BE0123456789.
 

Let op: je btw-nummer wordt niet automatisch geactiveerd. Dit moet apart gebeuren bij de btw-administratie.

Ook goed om te weten: niet elke zelfstandige heeft een btw-nummer nodig, omdat niet elke onderneming in België btw-plichtig is. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals vrijgestelde beroepen (arts, kinesist) en ook ondernemingen met een omzet lager dan 25.000 euro per jaar kunnen een btw-vrijstelling krijgen.

Wat moet je doen ná het ontvangen van je ondernemingsnummer?

Proficiat, je bent nu officieel zelfstandige! Maar je bent er nog niet helemaal. Vergeet deze stappen niet voordat je druk aan het werk gaat:
  • Ben je btw-plichtig? Laat dan je btw-nummer activeren;
  • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds;
  • Verwittig je ziekenfonds (voor het doorgeven van je sociaal statuut);
  • Start met je boekhouding, bijvoorbeeld met de software van e‑Boekhouden.be;
  • Zorg voor een professioneel mailadres, website en ontwerp een huisstijl voor herkenbaarheid;
  • Meld je aan bij sectorfederaties indien nodig (bouw, zorg, horeca, etc.).

Voilà! Als je deze zaken allemaal onder controle hebt, houd niets je nog tegen om te starten met ondernemen.

15 maanden gratis e‑Boekhouden.be

Om jou als startende zelfstandige op weg te helpen, heeft e‑Boekhouden.be een cadeautje voor je. Iedere startende ondernemer die zich inschrijft bij de KBO, mag vanaf de dag van inschrijving 15 maanden lang gratis gebruikmaken van ons online boekhoudprogramma. Zo kun je rustig bekijken of het iets voor jou is.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Veelgestelde vragen over het aanvragen van je ondernemingsnummer

Heb ik als Belgische zelfstandige verplicht een btw-nummer nodig?

     
In de praktijk hebben de meeste zelfstandigen een btw-nummer nodig. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo kun je een btw-vrijstelling krijgen als je jaarlijkse omzet minder dan 25.000 euro bedraagt. Je dient je btw-nummer apart te activeren.

Kan ik mijn ondernemingsnummer aanpassen als mijn activiteit verandert?

     
Nee, je ondernemingsnummer blijft altijd hetzelfde. Je kan wel je NANCE-code of andere gegevens laten aanpassen via het ondernemingsloket.

Moet ik mijn ondernemingsnummer verplicht op mijn website en social media vermelden?

     
Ja, dat is verplicht. Als je een commerciële activiteit uitoefent, moet je je ondernemingsnummer duidelijk vermelden op je website, facturen en alle officiële documenten.

Kan ik zelf een ondernemingsnummer aanvragen zonder ondernemingsloket?

     
Nee, dit gebeurt altijd via een erkend ondernemingsloket (zoals Liantis of Acerta).

Wat moet ik doen als ik mijn ondernemingsnummer kwijt ben?

     
Je kunt je ondernemingsnummer terugvinden in de online databank van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Ook interessant voor jou