Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Bedrijfsnaam kiezen

Hoe kies en registreer je de perfecte bedrijfsnaam?

  Geplaatst: 22-05-2025

  Laatst geüpdatet: 03-06-2025

Het lijkt misschien eenvoudig, maar het kiezen van de perfecte bedrijfsnaam is een cruciale stap als je je eigen zaak opstart. Je bedrijfsnaam is hét visitekaartje van je zaak. Een straffe bedrijfsnaam moet origineel en herkenbaar zijn, maar ook juridisch in orde. We nemen je graag mee in hoe je een sterke naam bedenkt, hoe je de beschikbaarheid checkt en hoe je jouw bedrijfsnaam correct registreert.

Inhoudsopgave

Kies je bedrijfsnaam strategisch

Je wilt natuurlijk een bedrijfsnaam die catchy klinkt en die mensen onthouden. Maar kies je bedrijfsnaam ook vooral strategisch! Je houdt best rekening met deze zaken:

  • Denk aan je doelgroep: Past je bedrijfsnaam bij waar je bedrijf voor staat en bij wie je klanten zijn? Een hippe, Engelstalige naam kan goed werken voor een creatieve tech start-up, maar totaal misplaatst zijn voor een betrouwbaar, lokaal advocatenkantoor.
  • Denk vooruit: Je bedrijfsnaam moet toekomstbestendig zijn. Als je een bakkerij in Leuven opent maar ook toekomstplannen hebt voor vestigingen in andere steden, dan is het niet slim om als bedrijfsnaam 'De warme bakker van Leuven' te kiezen.
  • Kies een bedrijfsnaam die makkelijk te onthouden is: Complexe of lange namen blijven minder goed hangen. Dat zou zonde zijn!
 

Wat maakt een sterke bedrijfsnaam?

Om ervoor te zorgen dat je een sterke, toekomstbestendige bedrijfsnaam kiest, is het slim om deze zaken te checken voordat je 'm definitief maakt:

  • Is de bedrijfsnaam al in gebruik? Dit kun je eenvoudig controleren in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO), via de website van de FOD Economie.
  • Is de domeinnaam nog beschikbaar? Als je van plan bent om online aanwezig te zijn, check dan of de domeinnaam en social media-handles nog vrij zijn. Websites zoals DNS Belgium kunnen je hiermee helpen.
  • Welke emotie roept je bedrijfsnaam op? Je nieuwe bedrijfsnaam hoeft niet letterlijk te vertellen wat je doet, maar moet op z'n minst een bepaalde sfeer of emotie oproepen.

Juridische aspecten bij het kiezen van een bedrijfsnaam

Zoals je hierboven al kon lezen, moet je checken of je bedrijfsnaam nog niet geregistreerd is in de KBO. Is de naam al bezet? Dan zit er niets anders op en moet je een andere naam voor je zaak kiezen.

Je kunt niet zomaar elke naam gebruiken. Misleidende namen zoals 'Koninklijke bakkerij' of beschermde namen zoals 'Disney' zijn wettelijk niet toegestaan. Doe je research dus grondig.

Hoe registreer je je bedrijfsnaam?

Is jouw bedrijfsnaam nog beschikbaar en voldoet aan bovenstaande eisen? Check! Dan is het tijd om de naam van je zaak officieel vast te leggen. Volg deze stappen:

  1. Make it official: schrijf je onderneming in bij de KBO via een erkend ondernemingsloket.
  2. Registreer je merk bij het BOIP als je extra bescherming wenst (hieronder lees je meer).
  3. Regel je btw-nummer en open een zakelijke rekening op naam van je zaak.
  4. Gebruik je bedrijfsnaam correct op alle uitingen (zoals facturen, contracten en je website).

Hoe bescherm je je bedrijfsnaam?

Als je bedrijfsnaam geregistreerd is, is hij van jou. Dit heet 'handelsnaamrecht'. Je kunt nog wel extra maatregelen nemen om je naam te beschermen, bijvoorbeeld door de naam als merk te laten registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).

 

Let op: zorg dat je bedrijfsnaam in overeenkomsten correct wordt vermeld (contractuele bescherming).

Kun je een bedrijfsnaam achteraf nog wijzigen?

De kans bestaat dat je ooit de naam van je zaak wil aanpassen, bijvoorbeeld vanwege een rebranding. Weet dat dit kan (via de KBO), maar dat het wel impact heeft:

  • Je moet bestaande klanten informeren;
  • Facturen en contracten moeten worden aangepast;
  • Een nieuwe naam heeft effect op je marketingactiviteiten.
 
 

Tip van Kimberley van Poecke | De Cijfercoach

Vind je het lastig om meteen de juiste bedrijfsnaam te kiezen? Voor een eenmanszaak kan je gewoon je eigen naam gebruiken bij registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zo ontvang je direct je ondernemingsnummer, ook als je commerciële naam nog niet definitief is. Als startende ondernemer krijg je namelijk nog voldoende andere hordes op je pad. Laat het vinden van een bedrijfsnaam daarom geen obstakel vormen. Je mag gerust onder je eigen naam geregistreerd staan en toch je commerciële naam gebruiken in alle communicatie. Extra tip: gebruik ChatGPT voor inspiratie. Zo heb ik zelf ook mijn commerciële naam bedacht.

Lees meer over Kimberley van Poecke

Do's bij het kiezen van een creatieve bedrijfsnaam

Heb je geen inspiratie of is de naam die je voor ogen had al bezet? Probeer deze tips eens:

  • Gebruik een online bedrijfsnaamgenerator om inspiratie op te doen.
  • Test je potentiële bedrijfsnaam bij familie, vrienden en toekomstige klanten. Wat zijn de reacties?
  • Maak een lijstje van verschillende namen en laat deze even bezinken voordat je de knoop doorhakt.
  • Vermijd trendgevoelige namen die snel verouderen.

Don'ts bij het kiezen van een bedrijfsnaam

Hierboven las je enkele tips - deze veelgemaakte fouten ga je beter uit de weg:

  • Een te moeilijke naam kiezen. Kies geen ellenlange naam of een naam die te ingewikkeld is om uit te spreken.
  • Een naam kiezen zonder juridische check. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen... Check eerst of de bedrijfsnaam nog beschikbaar is.
  • Geen rekening houden met internationale betekenissen. Je naam klinkt dan wel catchy in het Nederlands, maar heeft in een andere taal misschien wel een ongewenste betekenis. Gênant!
  • Een naam kiezen die niet aansluit bij je doelgroep. Denk na over de uitstraling en associaties die je bedrijfsnaam kan oproepen.

Voilà: met deze tips vind je zeker een creatieve bedrijfsnaam én weet je zeker dat alles juridisch in orde is. Veel succes!

15 maanden gratis e‑Boekhouden.be

Om jou als startende zelfstandige op weg te helpen, heeft e‑Boekhouden.be een cadeautje voor je. Iedere startende ondernemer die zich inschrijft bij de KBO, mag vanaf de dag van inschrijving 15 maanden lang gratis gebruikmaken van ons online boekhoudprogramma. Zo kun je rustig bekijken of het iets voor jou is.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Veelgestelde vragen

Hoe controleer ik of mijn bedrijfsnaam nog beschikbaar is?

     
Dit zoek je eenvoudig op in de KBO via de website van de FOD Economie.

Wat is het verschil tussen een handelsnaam en een merknaam?

     
Een handelsnaam is de naam waarmee je je zaak uitbaat en is automatisch beschermd. Een merknaam moet je officieel laten registeren en biedt bredere bescherming.

Mag ik een naam kiezen die lijkt op een bestaande naam?

     
Nee, dat kan leiden tot juridische problemen. Doe altijd een check om conflicten te vermijden.

Kan ik mijn bedrijfsnaam in meerdere talen laten registeren?

     
Ja, je kan verschillende taalversies van je bedrijfsnaam laten registeren, maar elke versie moet apart beschermd worden via een merkregistratie (als je volledige exclusiviteit wenst).

Ook interessant voor jou