Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Kasboek bijhouden

Het kasboek, een oude term uit de boekhoudwereld. Ben je benieuwd wat een kasboek precies is en wanneer je hier gebruik van maakt? Je leest het in dit artikel.

Wat is een kasboek?

Een kasboek is een administratief document dat onderdeel is van de boekhouding van je onderneming. Je houdt hierin alle contante inkomsten en uitgaven van je onderneming bij en maakt daarmee je cashflow inzichtelijk.

Kasboek banner

De betekenis van kasboek

Er zijn van vroeger uit eigenlijk twee betekenissen voor de term kasboek, die veel met elkaar te maken hebben. Er zijn twee soorten kasboeken:

  1. Een overzicht waar alle contante betalingen in worden bijgehouden. Dit werd vroeger in een boek gedaan, vandaar het woord kasboek. Tegenwoordig gebeurt dit vaak in een Excelbestand. Meestal wordt het kasboek aan het eind van de dag gecontroleerd.
  2. Een onderdeel van de complete boekhouding. Wanneer je werkt met een online boekhoudprogramma, zit daar vaak ook een ingebouwd kasboek in. Hier voer je handmatig (of geautomatiseerd) alle kastransacties van een bepaalde periode in.

Veel ondernemers werken met beide soorten kasboeken. Zo wordt tijdens de openingstijden van een winkel de kas bijgehouden in een kassa. Aan het einde van de dag wordt de kas gecontroleerd. De volledige kas wordt één keer per periode in de boekhouding toegevoegd aan het kasboek.


Hoe maak je een kasboek?

Een kasboek kun je handmatig of automatisch maken en bijhouden. Je kunt een papieren kasboek houden of gebruikmaken van een kasboek in Excel. Tegenwoordig zijn er ook veel mogelijkheden voor een online boekhoudprogramma met een digitaal kasboek en een app.

Als je met contant geld werkt, heb je vaak een kassa. Daarin worden alle betalingen, zowel contant als per pin, bijgehouden. Vervolgens vul je vaak handmatig alle contante inkomsten en uitgaven in je kasboek in. Je bespaart jezelf veel tijd en moeite als je je kassa koppelt aan je financiële administratie, zodat alle contante betalingen direct in je boekhouding worden verwerkt. Dit voorkomt bovendien veel voorkomende kasverschillen en verkleint de kans op fouten in je boekhouding.


Hoe ziet een kasboek eruit?

In een kasboek staan alle transacties in chronologische volgorde. Wanneer je werkt met een kassa en contante transacties houd je dagelijks je kasboek bij.

In het kasboek noteer je minstens de volgende punten:

  • Beginsaldo van de kas
  • Contante verkopen
  • Contante uitgaven
  • Bankopname en -stortingen
  • Privéopnamen en -stortingen
  • Boeksaldo van de kas
  • Aanwezig kasgeld
  • Kasverschillen (indien van toepassing)
 

Let op: je dient je kasboek 10 jaar te bewaren.

Kasboek voorbeeld:

In e‑Boekhouden.be houd je eenvoudig je kasboek bij. Een voorbeeld van een kasboek in e‑Boekhouden.be:

Kasboek voorbeeld


Kasboek: heel gemakkelijk in e‑Boekhouden.be

Heb je contante betalingen gedaan of ontvangen? Dan voeg je deze heel eenvoudig toe aan je boekhouding in e‑Boekhouden.be.

e‑Boekhouden.be biedt ook handige koppelingen met kassasystemen, zodat de betalingen vanuit je kassa direct in je boekhouding worden geplaatst. Je hoeft dan niet meer een handmatig kasboek bij te houden, maar je automatiseert je boekhouding. Op die manier bespaar je veel tijd! Probeer e‑Boekhouden.be nu gratis en vrijblijvend uit, of neem contact met ons op voor meer informatie.

Meld je nu gratis aan

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een kasboek en een bankboek?

Het verschil is dat een kasboek alleen de contante betalingen weergeeft, terwijl je in een bankboek alle zakelijke transacties terugziet.

Is het bijhouden van een kasboek verplicht?

Ja, wanneer je je omzet (deels) via contanten ontvangt ben je verplicht een kasboek bij te houden. Daarin vermeld je alle transacties per dag. Werk jij met facturen en niet met contact geld? Dan is een kasboek niet verplicht.

Nog hulp nodig?

Stel je vraag aan Thom en zijn collega's. Ze staan je graag te woord.