Gratis uitproberenZonder verplichtingen
IBAN

IBAN

Een IBAN (International Bank Account Number) is een gestandaardiseerd bankrekeningnummer dat in heel Europa wordt gebruikt. Hoewel het simpelweg een bankrekeningnummer is, kennen veel mensen hun eigen IBAN-nummer niet uit het hoofd, vooral bij zakelijke rekeningen. Fouten bij het invoeren van bankrekeningnummers zijn een veelvoorkomende zorg voor ondernemers, met mogelijk grote gevolgen. Gelukkig kunnen boekhoudprogramma's helpen door automatisch Belgisch rekeningnummers te controleren. Handig, toch?

Wat is een IBAN-nummer?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Ook wel bekend als het internationale bankrekeningnummer dat je gebruikt bij SEPA-betalingen. Het IBAN-nummer bestaat in België uit 16 tekens, maar in andere aangesloten SEPA-landen kan dit aantal verschillen. Het IBAN-nummer bestaat uit maximaal 34 tekens en je bankrekeningnummer komt er natuurlijk altijd in voor.

IBAN banner


Over op IBAN: waarom was dat ook alweer?

Sinds de invoer van het IBAN-nummer is er geen verschil meer tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen en domiciliëringen binnen Europa. Hiervoor zijn het International Bank Account Number (IBAN) en de Bank Identification Code (BIC) in het leven geroepen. Deze banknummers heb je dus nodig voor al je betalingen.

Internationale / buitenlandse betaalopdrachten

Het IBAN-nummer zorgt voor een snellere en gemakkelijkere manier van betalen binnen Europa. Internationale en/of buitenlandse betalingen verlopen een stuk efficiënter, plus een correcte identificatie van de ontvanger wordt op deze manier verzekerd. Het is wel fijn om er zeker van te zijn dat je je geld naar de juiste persoon of bedrijf stuurt.

SEPA

SEPA staat voor de Europese standaard die in de betaalmarkt ervoor zorgt dat het eenvoudiger is geworden om binnen Europa geld over te maken.


Wat is BIC?

BIC betekent Bank Identifier Code. Binnen de SEPA-landen heeft iedere bank een unieke code voor betalingen bestaande uit 8 tekens. Vroeger was een lijst met alle Belgische banken nog handig om te hebben, maar je zult verderop in dit artikel lezen dat je deze code niet meer zelf hoeft in te vullen, zodra je een Belgisch IBAN-nummer invoert.

Heb je toch de BIC-code nodig, bijvoorbeeld als je klant hierom vraagt zodat ze jou als leverancier kunnen toevoegen, dan kan je dat makkelijk vinden op de achterkant van je bankkaart.


Het verschil tussen IBAN en BIC

Met BIC hebben we te maken met nog een belangrijke 'bankcode'. Het IBAN-nummer en de BIC code gaan meestal hand in hand. Bij buitenlandse betaalopdrachten is ook de BIC code noodzakelijk. De BIC code zorgt ervoor dat een bank geïdentificeerd wordt bij buitenlands betalingen. Werk je dus met buitenlandse klanten, vermeld dan altijd het BIC-nummer bij je factuur.


IBAN: structuur, lengte en voorbeelden

Nu je geheugen wat is opgefrist over wat het IBAN-nummer inhoudt, willen we je nog wel op de volgende zaken wijzen:

Lengte

Bij ons in België bestaat het IBAN-nummer uit 16 karakters. Dit is niet in alle landen hetzelfde. Sterker nog, na Noorwegen (15) en Nederland (18), heeft België samen met Denemarken, De Faeröer Eilanden, Finland en Groenland (allen 18) een relatief korte IBAN. Per land is een format gekozen die het beste aansluit bij het eigen banksysteem. Zo bestaat een IBAN-nummer in Frankrijk uit 27 karakters en een IBAN-nummer uit Malta uit maar liefst 31 karakters!

Structuur

In principe wordt er qua structuur overal een gelijke indeling gehanteerd. Zo zijn er de bankrekeningnummers die aan het einde worden geplaatst, is er altijd een officiële code voor de bank én land waar het rekeningnummer loopt, aangevuld door controle getallen.

Hoe is een IBAN opgebouwd?

Een Belgisch IBAN-nummer ziet er als volgt uit: BE xx 000 00000 00

  • BE: de letters voor de landcode
  • xx: een controlegetal
  • 000: 3 tekens voor de code van de bank
  • 0000000: het eigenlijke persoonlijke rekeningnummer
  • 00: 2 cijfers voor de nationale code

Voorbeeld IBAN-nummer:

IBAN in drukvorm BE68 5390 0754 7034

  • Landcode: BE
  • Controlegetal: 68
  • Bankcode: 539
  • Rekeningnummer: 0075470
  • Nationaal controlegetal: 34

IBAN-nummers valideren en controleren

In ons boekhoudprogramma kun je standaard gebruik maken van een IBAN controle op Belgische rekeningnummers. Bij de invoer van de IBAN van jouw klanten wordt direct gecontroleerd of het een geldige Belgische IBAN is.

Zo werkt het invoeren en controleren van een IBAN-nummer in e‑Boekhouden.be

  1. Ga naar Relaties > Relaties > Zoeken om een relatie op te zoeken.
  2. Wijzig een relatie door op het potlood te klikken of voeg een nieuwe relatie toe met de knop Toevoegen.
  3. Vul de gegevens van de relatie in en vul onder Betaalgegevens > IBAN het IBAN-nummer van de relatie in.
  4. Als je een rekeningnummer invoert die niet bestaat, dan zul je een foutmelding krijgen. Dat is wel het handige van een geautomatiseerd systeem, die valideert op de achtergrond de correctheid van een bankrekeningnummer.

Wil je je administratie doen, met de zekerheid dat de Belgische IBAN-nummers van jouw klanten worden gevalideerd? Maak dan gebruik van het boekhoudpakket e‑Boekhouden.be.

Meld je nu gratis aan

 

Veelgestelde vragen

Waar vind je het IBAN-nummer?

Het IBAN-nummer vind je op je bankpas, in je online bankomgeving en op je bankrekening. Jouw klanten zullen het IBAN-nummer verwachten op je facturen of op je website.

Hoe controleer je een IBAN-nummer?

Voor een Belgisch IBAN-nummer kun je gebruik maken van de automatische validatie in onze boekhoudsoftware. Zodra je voor een klant een IBAN invult en naar het volgende invoerveld gaat, dan vindt op de achtergrond een controle plaats op de geldigheid van het IBAN.
Als je een betaling doet naar een buitenlands IBAN-nummer, dan zul je merken dat onze software dit IBAN-nummer niet automatisch controleert. Wil je een buitenlands IBAN-nummer controleren of handmatig via een andere website controleren? Deze controle kan via de website IBAN.com.

Nog hulp nodig?

Stel je vraag aan Thom en zijn collega's. Ze staan je graag te woord.